Ce tipuri de hidranți montați?
HIDRANTI INTERIORI SI HIDRANTI EXTERIORI
În ce constă procesul?
Tehnicianul pentru instalatii de limitare si stingere preia hidrantii interiori sau exteriori care trebuie verificati/reparati /inlocuiti si verifica conform normativului P 118-2/2013 ca sa corespunda functionarii dupa cum urmeaza:
La hidranţii interiori se urmăreşte, în principal:
a) modul de manevrare a robinetelor, urmărindu-se ca deschiderea, respectiv închiderea să se facă uşor şi complet;
b) starea furtunului să fie corespunzătoare din punct de vedere calitativ, astfel încât să nu cedeze la presiunea apei;
c) accesul la hidranţi să fie permanent liber; în acest scop nu se depozitează materiale în faţa hidranţilor sau pe hidranţi;
d) să nu fie descompletat;
e) să nu fie defecte evidente, scurgeri sau corodări;
f) marcarea să fie lizibilă şi corectă.
Verificări semestriale sau verificare semestriala, care include verificarea funcţionării cu furtunul derulat complet, sub presiune, urmărind următoarele aspecte:
a) furtunul nu este corodat, nu sunt scurgeri, deformări, distrugeri, crăpături, pe întreaga lungime; în cazul unui semn de defect, furtunul se înlocuieşte imediat cu un alt furtun încercat la presiunea de lucru maximă;
b) dispozitivele de fixare sunt solide şi nedeteriorate;
c) debitul de apă este continuu şi suficient (se utilizeaza un manometru);
d) sistemul de derulare funcţionează uşor;
e) ţeava funcţionează corespunzător.
Dacă este necesară o reparaţie urgentă, se afişează inscripţia DEFECT şi se informează imediat persoana competentă pentru a lua măsuri alternative de protecţie.
La fiecare cinci ani toate furtunurile trebuie presurizate la presiune maximă de lucru.
La hidranţii de incendiu exteriori se verifică:
a) starea tehnică a cutiilor de protecţie, înlocuindu-se cele deteriorate datorită circulaţiei autovehiculelor sau a unor intervenţii necorespunzătoare;
b) gradul de etanşeitate a garniturilor;
c) existenţa indicatoarelor de marcare a hidranţilor.
De pe hidranţii amplasaţi în spaţiile verzi se înlătură pământul şi iarba, astfel încât poziţia lor să fie uşor de identificat în orice moment. În acelaşi scop, pe timpul iernii după fiecare ninsoare, se înlătură zăpada de pe cutiile hidranţilor.
În cazul efectuării unor lucrări (modernizarea unor căi de acces, săpături la diverse reţele etc.) se urmăreşte permanent ca hidranţii subterani să nu fie acoperiţi cu beton, asfalt etc. sau să fie blocaţi prin parcare.